Programma Zorg Verandert is een vierjarig programma dat wordt gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma wordt uitgevoerd via een samenwerkingsverband van twaalf cliënt-, patiënt- en belangenorganisaties: penvoerder Ieder(in), LPGGz, PCOB, Unie KBO, NOOM, LOC,
LSR, Mezzo, MEE, Koepel Wmo-raden, Zorgbelang Nederland (in Limburg – Huis voor de Zorg) en Per Saldo.
Zorg Verandert is er voor iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft en voor hun naaste omgeving, zoals mantelzorgers, familie en vrijwilligers. Het doel van Zorg Verandert is, dat mensen meer grip krijgen op hun eigen situatie en op het vinden van passende oplossingen voor hun leven, in zorg en ondersteuning.
Dat doen we dichtbij, praktisch en op diverse manieren. Met bijeenkomsten, het signaleren van knelpunten en informatie & inspiratie.
Bijeenkomsten in buurten en wijken
Zorg Verandert houdt vanaf 2015 honderden bijeenkomsten in gemeenten, buurten en wijken: lokale bijeenkomsten en dialoogbijeenkomsten. En wij verzorgen praktische workshops en bijeenkomsten over de veranderingen in makkelijk Nederlands. De bijeenkomsten en workshops hebben tot doel mensen te informeren over de veranderingen én vooral om te inspireren om te komen tot nieuwe ideeën in het regelen van passende oplossingen. De bijeenkomsten houden wij samen met onder meer cliënt- en welzijnsorganisaties, (buurt)verenigingen, gemeenten en zorgaanbieders. Waar mogelijk sluiten we aan bij lokale initiatieven. Zo nodig (mede-)organiseren we ook zelf bijeenkomsten.
Signaalfunctie
Zorg Verandert heeft ook een belangrijke signaalfunctie. Mensen kunnen hun ervaringen met het regelen van zorg of ondersteuning doorgeven, tijdens de bijeenkomsten en via het Signaalpunt op de website. Zorg Verandert verzamelt en registreert de ervaringen en geeft belangrijke signalen door aan het ministerie van VWS en andere partijen, zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zorgverzekeraars en cliëntorganisaties.
Informatie & Inspiratie
Via de website en de nieuwsbrief deelt Zorg Verandert goede voorbeelden en geven we praktische ondersteuning. Onder ‘Handig voor u’ op de website staan praktische handleidingen, stappenplannen, checklists, folders, tips en verwijzingen naar filmpjes en websites. Daarnaast behandelt Zorg Verandert op de website actuele onderwerpen waarover veel vragen zijn.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact op met Stefanie Hehalatu, adviseur, Huis voor de Zorg. U kunt mailen naar: stefanie.hehalatu@huisvoordezorg.nl of bellen naar 0634576990.
Workshop ‘Het kan. Start met uw persoonlijk plan’
Hoe bereid je het keukentafelgesprek met de gemeente goed voor? Daarvoor is er de workshop ‘Het kan. Start met uw persoonlijk plan’, dat door heel Nederland plaatsvindt. Deze is ontwikkeld door programma Zorg Verandert, in samenwerking met Per Saldo en Ieder(in).
De workshop is bedoeld voor mensen die zelf zorg of ondersteuning nodig hebben én hun omgeving, zoals mantelzorgers, familie en vrijwilligers. Het doel is, dat de deelnemers beter leren aansturen op wat zij belangrijk vinden in het leven, welke zorg of ondersteuning zij nodig hebben en hoe deze er volgens hen moet uitzien. De workshop bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte leren de deelnemers om beter te verwoorden wat zij belangrijk vinden in hun leven, welke zorg of ondersteuning zij daarbij nodig hebben en hoe deze er volgens hen uitziet. De deelnemers gaan aan de slag met de volgende vier vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik in mijn leven?’, ‘Wat kan ik niet zonder steun?’ en ‘Welke voorwaarden stel ik aan zorg of ondersteuning?’
Persoonlijk plan
De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor het persoonlijk plan, waarmee de deelnemers tijdens de workshop eveneens aan de slag gaan. Het persoonlijk plan beschrijft welke ondersteuning mensen nodig hebben om deel te nemen aan de samenleving en om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Wat is er precies nodig, en wie heeft daarin welke rol? Het plan biedt een leidraad en een stevig houvast voor het keukentafelgesprek. In het tweede deel van de workshop oefenen de deelnemers ook het keukentafelgesprek zelf. De workshop kan overal gevolgd worden en is niet gekoppeld aan specifieke gemeenten.
Deelname voor de deelnemers is gratis. Aan elke workshop kunnen maximaal 15 mensen deelnemen.
Programma
– inloop met koffie en thee
– start workshop
– lunch
– einde workshop, gelegenheid tot napraten.
Helpt u ons om uw inwoners de mogelijkheid te bieden zich goed voor te bereiden?
Neem contact opmet projectcoördinator in Limburg Stefanie Hehalatu om de mogelijkheden van het organiseren van een workshop te bespreken, via 06-34576990