U heeft professionele hulp aangevraagd. De gemeente bekijkt vervolgens in een keukentafelgesprek (officieel heet het ‘onderzoek’) welke ondersteuning nodig is. Hoe gaat u als mantelzorger zo’n gesprek goed voorbereid aan? Als mantelzorger bent u volwaardige partner in de zorg. En meer dan dat: de band die u heeft met degene voor wie u zorgt, de verhalen en het verleden dat jullie delen zijn uniek. Geen zorgprofessional die dat kan overnemen, geen Wmo-medewerker die dat kan negeren. Daarom bent u in gesprekken als mantelzorger een volwaardige gesprekspartner naast de zorgvrager.
Volwaardige gesprekspartner aan de keukentafel: 8 Praktische tips voor mantelzorgers:
tip 1: Bereid u voor.
Bedenk voor het gesprek waar u zelf als mantelzorger mee geholpen zou zijn. Praat er eventueel vooraf over met iemand uit uw familie- of vriendenkring.
tip 2: Schrijf op.
Schrijf vóór het gesprek op wat u belangrijk vindt om tijdens het gesprek te melden; zo vergeet u niets.
tip 3: Geef een reëel beeld.
Geef in het gesprek een reëel beeld: wat kost u veel energie, waar maakt u zich zorgen om, waar zou u hulp bij willen?
tip 4: Stel vragen.
Vraag wat de gemeente voor u kan doen. Welke ondersteuning is er? Is er iets niet helemaal duidelijk? Blijf doorvragen!
tip 5: Vraag om een gesprek.
Het kan moeilijk zijn om in de aanwezigheid van de zorgvrager aan te geven waar u zelf behoefte aan heeft of wat u lastig vindt in de zorgsituatie. Vraag dan om een eigen gesprek.
tip 6: Op eigen wijze zorgen.
Laat er voldoende aandacht zijn voor het dagelijks leven van u als mantelzorger en zorg dat daarmee voldoende rekening wordt gehouden. Daarbij mag u ook uw wens om met vakantie te gaan (respijtzorg) aan de orde stellen.
tip 7: Vraag om een verslag.
U heeft recht op een schriftelijk verslag van het gesprek. Zo kunt u nakijken of de situatie goed in beeld is gebracht en wat de concreet gemaakte afspraken zijn.
tip 8: Spreek evaluatiemomenten af.
Het keukentafelgesprek geeft een momentopname. De situatie kan veranderen of het mantelzorgen kan u zwaarder vallen dan u had gedacht. Spreek daarom evaluatiemomenten af.
Ondersteuning van uw gemeente vanuit WMO
Om welke ondersteuning gaat het?
U kunt bij uw gemeente terecht voor bijvoorbeeld:
- ondersteuning in de vorm van vervangende zorg of respijtzorg
- huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer
- begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene die u verzorgt
- beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis
- behandeling of begeleiding van kinderen met een stoornis, beperking of aandoening
Het gaat hier om hulp en ondersteuning op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo) en de Jeugdwet.
Hoe is de ondersteuning geregeld?
In elke gemeente is de ondersteuning weer anders ingericht. In sommige gemeenten kunt u bijvoorbeeld terecht bij een Wmo-loket. Of bij een Centrum voor Jeugd en Gezin als het gaat om de zorg voor kinderen.
Er zijn ook gemeenten die ‘sociale wijkteams’ of ‘buurtteams’ hebben. In sommige gemeenten is het wijkteam een soort loket, waar u voor hulp kunt aankloppen. Het wijkteam kijkt dan wat u nodig heeft aan zorg en ondersteuning.
In andere gemeenten zorgt het wijkteam alleen voor de eerste hulp: dingen die gemakkelijk zijn op te lossen. Heeft u meer hulp nodig? Dan kan het wijkteam u doorverwijzen naar bijvoorbeeld het maatschappelijk werk.
Ook een ouderenadviseur of uw huisarts kunnen u vertellen waar u terecht kunt. Hoe gemeenten het ook organiseren, zij zullen altijd kijken wat er passend is in de lokale situatie.
Handige adressen voor meer informatie:
• De Mantelzorglijn van Mezzo: 0900 2020 496 (10 cent per minuut)
• Steunpunt mantelzorg bij u in de buurt: www.mezzo.nl/steunpuntmantelzorg
• www.mezzo.nl
bron: Mezzo
Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. Als familielid, buur, vriend of ‘gewoon’ uit solidariteit. Als mantelzorger of zorgvrijwilliger.