Ziek worden betekent voor mensen vaak een inbreuk in hun leven. Het dagelijkse levensritme wordt verstoord.
Jij kunt bijvoorbeeld niet meer naar jouw werk. De contacten met vrienden en kennissen verminderen. Misschien moet jij wel jouw toekomstplannen opgeven. Het begin van een ziekte is voor een mens vaak een plotselinge ommekeer. De zieke moet deze ommekeer verwerken.
Bij mensen die ernstig of langdurig ziek zijn spelen emoties een belangrijke rol. Die kunnen ingrijpende veranderingen in de persoonlijkheid veroorzaken. Zo kunnen mensen die in hun dagelijks leven een overheersende rol speelden, overvallen worden door gevoelens van afhankelijkheid. Zij kunnen door herbezinning op hun leven, andere dingen belangrijker gaan vinden. Zij hebben dan niet meer een overheersende maar een dienstbare houding tegenover mensen. De zieke zal soms zijn ziekte beschouwen als een noodtoestand en niet als iets waar niets meer aan te doen is. Zo blijven ongeneeslijk zieken soms hopen op het geneesmiddel dat ontdekt moet worden en hen zal redden.
Diverse conflictgevoelens kunnen tijdens de ziekte voorkomen:
- Conflict met zichzelf: zekerheden vallen weg, positie verandert op werk en binnen gezin, negatieve gevoelens ten opzichte van zichzelf.
- Conflict met de omgeving: jaloers zijn of worden op mensen die wel kunnen gaan en staan waar ze willen, niet meer terug kunnen naar werkplek, steeds minder bezoek krijgen van familie, vrienden, collega’s of bekenden, niet begrepen of gehoord voelen.
- Conflict met het bed: de wereld van de zieke kan overheerst worden door het bed, het kan zijn vijand worden.
- Conflict met het lichaam: de zieke kan het lichaam ervaren als iets wat niet meer bij hem hoort, het heeft hem in de steek gelaten.
- Conflict met de mantelzorger: de relatie met partner of familie kan onder druk komen te staan, bijvoorbeeld door veranderde posities/rollen.