Buddyzorg Limburg is al jaren actief in het organiseren van Wereld Aids Dag in Roermond. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet en wel in samenwerking met Dienst Kerk en Samenleving van het Bisdom Roermond en de Universiteit Maastricht. Wereld Aids Dag is op 1 december aanstaande.In de afgelopen twee jaar is in een Euregionaal project rondom ‘Pastorale nabijheid aan HIV/Aids-geïnfecteerde’ uitgebreid gesproken over de positie van mensen met een HIV/Aids infectie. Buddyzorg Limburg participeert in dit project.
Vanuit kerkelijk perspectief zijn er vele vooroordelen naar mensen die geïnfecteerd zijn. HIV en Aids wordt vaak gekoppeld aan homoseksualiteit, aan seksuele uitspattingen. Maar onderzoeken leren ons, dat vele mensen die geïnfecteerd zijn door het HIV- virus en Aids ontwikkelen, deze ziekte vaak gekregen hebben door totaal andere omstandigheden. Daarnaast zijn het mensen die, ondanks een ongeneeslijke ziekte, gewoon kunnen functioneren.
Alleen wordt er vaak nog neergekeken op deze mensen, worden mensen buitengesloten en zijn er zeer veel vooroordelen. Ook vanuit pastoraal perspectief. Een van de HIV/Aids pastores in het bisdom Luik liet op een studiedag zien hoe mensen keken naar zijn werk. Net vanuit de RK kerk, waarin de opdracht van barmhartigheid uitdrukkelijk in het vaandel staat, is het belangrijk om oog en oor te hebben voor mensen die geïnfecteerd zijn. Vandaar ook dat er in het Euregionale project uitdrukkelijk samen wordt gewerkt met maatschappelijke organisaties op het terrein van opvang voor mensen met een HIV/Aids- infectie.
Zo is o.a. de samenwerking ontstaan tussen Buddyzorg Limburg en Dienst Kerk en Samenleving van het Bisdom Roermond. Een van de buddy’s van Buddyzorg Limburg, die al sinds vele jaren nauw verbonden is met dit project, is Helene van Erve. In het bisdom op vele plekken bekend, nauw verbonden met haar parochie, maar vanuit een duidelijke betrokkenheid en bewogenheid ook verbonden met de mensen die ooit door dit HIV virus ziek geworden zijn en Aids ontwikkelde. Op de laatste studiedag van het Euregionaal project in Rolduc gaf zij duidelijk aan, dat haar bewogenheid en betrokkenheid mede voortkomen vanuit haar religieus staan in de samenleving. Zo kan zij mede vorm en inhoud geven aan haar persoonlijke geloofsovertuiging.
Op 1 december willen we binnen onze provincie, samen met Buddyzorg Limburg, de Universiteit van Maastricht en de Dienst Kerk en Samenleving, dan ook bijzonder aandacht vragen voor de problematiek die HIV/Aids met zich meebrengt.
Op deze dag, de Wereld Aids Dag, willen we in een mini symposium hierbij stil staan en tijdens een gebedsviering ook uitdrukkelijk samen stilstaan bij mensen die geïnfecteerd zijn, voor diegenen die hen nabij zijn en (natuurlijk) voor hen die aan deze ziekte overleden zijn.
U bent welkom vanaf 17.30uur, voor koffie en ontmoeting. Het mini symposium begint vervolgens om 18.00uur met een inleiding van Henna Toppenberg, onderzoekster aan de Universiteit van Maastricht over ‘Stigmatisering van mensen met HIV en Aids’. Aansluitend aan haar inleiding zal er een discussie plaatsvinden.
Locatie van deze bijeenkomst is de refter van de bisdomgebouwen aan de Swalmerstraat 100.
Om 19.15uur zal er een korte gebedsviering zijn in de Caroluskapel.
In verband met de catering is het belangrijk dat u zich voor 28 november opgeeft. Dat kan door een mail te sturen naar: dienstkerkensamenleving@kpnmail.nl

Buddyzorg Limburg

Dienst Kerk en Samenleving van het Bisdom Roermond

Universiteit Maastricht