Zaterdag 9 april organiseerde Buddyzorg Limburg een studiedag met als thema Complementaire zorg en Mindfulness. In gewone mensentaal staat Complementaire zorg voor aanvullende zorg. Mindfullnes (ook achtzaamheid genoemd) is een training (meditatie) voor iedereen die de kwaliteit van zijn of haar leven wil verbeteren.
Een bewust gekozen thema dat aansluit bij de door Buddyzorg Limburg gebruikte methode ‘Presentiebenadering’. Deze benadering verstrekt tal van tips hoe een buddy, of andere zorgverlener, makkelijker kan aansluiten bij zijn of haar maatje. Denk aan: je inleven in de leefwereld van je maatje door oprechte aandacht en belangstelling te tonen. Wat houdt mijn maatje bezig? Het stellen van open vragen, een oprechte betrokkenheid tonen. Allemaal instrumenten om vertrouwen te wekken met als resultaat dat het maatje zich gehoord, gezien en erkend kan gaan voelen. In de methodiek ‘Presentatiebenadering’ is geen plaats voor oordeel, ingenomen meningen of (voor)oordeel.
Via Mindfulness naar aanvullende zorg
”Alvorens om als Buddy aanvullende zorg te kunnen bieden aan het maatje is het waardevol om voeling te hebben met je eigen binnenwereld”, aldus de cursusleiders Bonnie en Smeets. “Met andere woorden pas Mindfulness op jezelf toe. Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Anders gezegd”, zo benadrukken de cursusleiders Jacqueline Bonnie en Jeu Smeets. “Focus de aandacht op jezelf, oordeel niet. Probeer te voelen hoe je in lichaam bent of juist niet omdat je gedachten afdwalen en feitelijk het NU mist.”
Hoe pas je Mindfulness toe?
- Stel je vaker de vragen:
- Wat gebeurt er binnen in mij?
- Welk gevoel of welke sensatie speelt er?
- Hoe voelt mijn lichaam?
- Wat denk ik?
- Waar gaat mijn aandacht naartoe?
- Ben ik me ervan bewust als iets in mijn focus verandert?
- Waardoor verandert er iets?
- Hoe reageert mijn lichaam?
- Welke gedachten eisen mijn aandacht op?
- Kan ik deze gedachten ook waarnemen?
- Zonder onmiddellijke -onbewuste- reactie?
- Verdring ik bijvoorbeeld wat er in mij omgaat en mijn aandacht vraagt?
Jacqueline Bonnie en Jeu Smeets: “Ons gevoel en ons lichaam geven heel veel waardevolle informatie. Doorgaans luisteren we er niet naar en handelen we op de automatische piloot. Vanuit aangeleerd gedrag. Vanuit gedachten en helaas ook vaak vanuit een oordeel. De energie bundelen in het Nu-moment bevrijdt ons van ballast en energieverspilling”.
Praktijk
Een buddy kan Complementaire zorg (aanvullende zorg) op diverse manieren in praktijk brengen. Welgemeende aandacht en het overbrengen van een ‘warmtegevoel’ naar het maatje staat voorop. Afleiding of ontspanning aanbieden of iets ondernemen dat bewerkstelligt dat het maatje niet voortdurend op zijn ziekte is geconcentreerd, kan er mede voor zorgen dat hij of zij de kwaal, ziekte of pijn anders gaat beleven.
Zet daarbij als buddy al je zintuigen in. Denk aan Mindfulness. Muziek, een massage of een prettige geur in huis kan er tot bijdragen dat het maatje zich beter kan ontspannen. Kortom, aanvullende zorg gegeven door een buddy kan helpen om voor het maatje pijn, angst, onrust, vermoeidheid, slapeloosheid en onzekerheid dragelijker te maken.
Corine Simons, Projectmedewerker Buddyzorg Limburg
Jos Slangen, redactie
website Jacqueline Bonnie: www.gezondheidstherapeut-jbq.nl
Complementaire zorg kent 4 hoofdgroepen. We zetten ze in het kort op een rij:
- geest-lichaam interventies. Voorbeeld: mindfulness en meditatietechnieken
- biologische interventies. Voorbeeld: natuurlijke kruiden, voeding en voedingssupplementen
- lichaamsgerichte manipulatieve interventies. Voorbeeld; massage
- energetische interventies. Voorbeeld: acupunctuur, Reiki
(Een interventie betekent hier aanvullende zorg of een activiteit om klachten te verminderen, of om de geestelijke of lichamelijke conditie te verbeteren.)
Meer weten over Presentiebenadering?
Op YouTube staat een interessant filmpje hierover (https://www.Youtube.com/watch?V=_l0ACepi_Lo).