Het 8-fasenmodel is een methode om cliënten in de maatschappelijke opvang te ondersteunen met het doelgericht werken aan hun toekomst. Het gaat om een stapsgewijze individuele begeleiding, waarbij de gehele situatie en de vraag van de cliënt centraal staat.
Uit twee onderzoeken blijkt dat de methode vaak gebruikt wordt. Zowel professionals als cliënten noemen als belangrijke voordelen: de praktische insteek, het gestructureerde werken, een grotere betrokkenheid van de cliënt zelf en een betere samenwerking tussen hulpverleners binnen en buiten de instelling.
Doel
Het doel van de methode is om cliënten doelgericht te laten werken aan hun toekomst en om instellingen concrete instrumenten aan te reiken om cliënten daarbij te ondersteunen. Het gaat om het realiseren van een planmatige aanpak in de individuele begeleiding van cliënten, waarbij de gehele situatie en de vraag van de cliënt centraal staan.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit alle cliënten die een individueel traject aangeboden krijgen van tenminste een aantal weken, zoals cliënten in de 24-uursvoorzieningen, begeleid wonen, ambulante woonbegeleiding, crisisopvang en vrouwenopvang.
Aanpak
Het 8-fasenmodel gaat uit van individuele trajectbegeleiding, van instroom tot uitstroom, in acht fasen:
- Aanmeldingsfase: het eerste contact tussen de cliënt en de hulpverlener.
- Intakefase: een nadere kennismaking tussen de cliënt en de instelling.
- Opnamefase: de opbouw van de hulpverlening aan de cliënt.
- Analysefase: analyse van het functioneren van de cliënt op 8 leefgebieden.
- Planningsfase: het opstellen van een begeleidingsplan.
- Uitvoeringsfase: de uitvoering van het begeleidingsplan.
- Evaluatiefase: een terugblik op de uitvoeringsfase.
- Uitstroomfase: de afronding van de hulpverlening.
De stappen hebben betrekking op acht leefgebieden: huisvesting, financiën, sociaal functioneren, psychisch functioneren, zingeving, lichamelijk functioneren, praktisch functioneren, dagbesteding. Centraal staan de sterke punten en krachten van mensen en niet hun problemen.
Bron: Movisie
Zie ook powerpoint 8-fasenmodel, die gebruikt is bij scholing van buddy’s. Gemaakt door Corine Simons, projectmedewerker Buddyzorg Limburg: Het 8- fasenmodel
.